Здраве

Затлъстяването може да бъде победено

Затлъстяването и диабетът могат да бъдат излекувани. Това заяви по време на семинар доц. д-р Мурат Чаа, специалист по бариатрична и диабетна хирургия.

Всъщност много български звезди през последните няколко години си направиха операции, които да им помогнат да се справят с килограмите. Първи в това отношение беше Азис, последван от известния режисьор Люси Иларионов.

Затлъстяването е болест и трябва да се лекува навреме, коментира д-р Мурат Чаа. Иначе може се стигне до сериозни усложнения. Наднорменото тегло е предпоставка за развитие на диабет тип 2, хипертония, ставни увреждания, дихателни проблеми, мастна дистрофия на черния дроб, бъбречни увреждания, сънна апнея. Доказано е, че при пациенти с ИТМ (Индекс на телесна маса) над 40, продължителността на живота се скъсява с между 8 и 13 години.

Затлъстяването не само води до здравословни проблеми, то влошава стила на живот на хората. Те се чувстват неуверени, срамуват се от килограмите и тялото си, изпадат в социална изолация. Прекарват по-малко време с децата си, не водят нормален полов живот.

Много е важно обаче да бъде избран правилният начин.

Днес с помощта на съвременни хирургични техники затлъстяването може да бъде излекувано, а с него и опасността от съпътстващите заболявания.

При пациенти с диабет тип 2, които са обречени да приемат медикаменти до края на живота си, д-р Чаа прилага диабетна хирургия чрез робот Да Винчи. До 2-3 меесеца след операцията диабетът вече не е проблем за тях.

Статистиката е все по-лоша…

Мерилин Хасанова коментира, че затлъстяването е един от най-големите здравословни проблеми на нашия век. Прогнозите са, че до 2050 г. 30% от населението ще страда от чернодробни увреждания, които са следствие на затлъстяване.
Една трета от населението в зряла възраст у нас е с наднормено тегло или затлъстяване.
А най-тъжното е, че дибет тип 2 вече се открива при деца на 3-годишна възраст. Болниците в Истанбул са сред най-добрите лечебни заведения в световен мащаб. Те разполагат със съвременна медицинска техника по последните стандарти, а специалистите са с множество специализации в най-реномираните болници и университети на Европа.

Решението е лесно

Д-р Чаа коментира, че предлаганите варианти за поставяне на стомашен пръстен или стомашен балон, които доста популярни сред известните лучности и у нас, са не само неефективни, но водят и до сериозни „Не прилагам тези методи, а 1/3 от пациентите, които оперирам, идват след подобни интервенции. И аз трябва да поправям усложненията, възникнали след прилагането на тези методи от други хирурзи”.

Д-р Чаа заяви, че поставянето на ботокс в стомаха също е много опасно, защото материалът отделя токсини в стомаха.

Той препоръчва най-съвременните и щадящи методи за хирургическо лечение на затлъстяване и диабет тип 2 – чрез прилагане на лапароскопска или роботизирана хирургия.

Хирургът препоръчва

Разбира се, операцията решава проблема, но човек трябва да поддържа своето здраве. Да се храни рационално и да спортува. Д-р Чаа обърна внимание, че днес родителите не се грижат достатъчно за добрата форма на своите деца. И вместо да им приготвят нещо у дома, те им купуват готови пържени картофки или пържени крилца, оставят ги пред таблета или телевизора и не се интересуват, че децата им дори не разбират какво точно ядат. Това не е начин да си спечелите време за себе си, каза още д-р Чаа.

 

За д-р Мурат Чаа

Доц. д-р Чаа бе у нас по покана на Мерилин Хасанова, управител  на Здравната платформа за лечение в Турция „Живот за теб“. Хирургът е френски възпитаник, учил, специализирал и работил години наред във Франция.
През последните 20 години той специализира и практикува в Страсбург, от  2018 г. е привлечен да работи за престижната болница „Мемориал” в Истанбул. По този начин пациентите от България получават възможност да се лекуват по френски стандарти, които д-р Чаа прилага, на цени, които са много по-достъпни, отколкото са във френските болници.
Доц. д-р Мурат Чаа има повече от 1700 операции, свързани с проблемите на затлъстяването, с прекрасни резултати. За това свидетелстват и разказите на неговите пациенти. Един от тях е и певецът Артур Надосян, познат у нас като Златния глас на Армения. Артур е свалил цели 50 кг след операцията и се чувства все по-добре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *