ЗдравеНовинки

Деменцията и нейните първи симптоми. Бъдете внимателни!

Деменцията се прокрадва с тихи стъпки. Трудна за приемане от близките, неприятна и за самия пациент.

Ранното диагностициране  може да доведе до по-добро лечение на заболяването, предупреждават лекарите. Затова е изключително важно симптомите да бъдат забелязани навреме.

Близо 55 милиона човека в света страдат от Алцхаймер и други прояви на деменция. До 2030 г. броят им ще нарасне до 78 милиона, а до 2050 г. – до 139 милиона. Това са думи на ендокринолога Андрю Бадсън.

Специалистът коментира, че просто няма достатъчно невролози, психиатри и невропсихолози, които могат да диагностицират всички хора, страдащи от когнитивни увреждания и деменция.

Има обаче признаци, по които можете да разпознаете болестта отрано. Какви са те?

Загуба на паметта

Ако забравяте къде сте сложили ключовете за колата не е страшно. но ако започнете да забравяте ключова информация, потърсете специалист.

Объркване

Един от ранните симптоми. Ако не и първият. Често срещан е при хората на възраст 65 и нагоре. Този симптом обаче може да бъде сигнал и за депресия или психоза.

Проблеми със съня

Нарушаването на съня е тясно свързано с деменцията и някои ще се сблъскат с проблема години преди да бъдат диагностицирани.

Халюцинации

Деменцията може да доведе до „виждане“ на неща, които не са толкова близо. Проблемът става сериозен, когато болният започне да вярва, че халюцинациите му са реални.

Липса на чувство за хумор

Загубата на способността да бъдат осмисляни шегите може да бъде ранен симптом на деменция. Ако забележите, че чувството ви хумор рязко е пострадало, посетете лекар, съветва д-р Кейти Пучеринг, която се занимава с лечение на Алцхаймер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *