Животът е Любов: Насилието НЕ

Десет стъпки към по-добра връзка с партньора

Магическата сила на любовта и хипнотичното й въздействие върху опиянените от нея гъделичка човешкото въображение столетия наред. Всеки, който е обичал, знае, че любовта не е само щастие и възхищение, но също че тя си заслужава всяка сълза, която е предизвикала.

Американската авторка доктор Чери Картър-Скот гледа на любовта като на игра и в книгата си “Ако любовта е игра – това са правилата й” е посочила десет основни принципа, които биха били от полза на онези, които обичат, които са обичали, а също и на онези, които обичат самото любовно чувство, да преодолеят колкото се може по-лесно бурните води на понякога “непокорната” любов. Приемете съветите й като насоки, които ще ви отведат по пътя на споделената, сигурна и трайна любов.

1. Като за начало – научете се да обичате себе си!

Откъде да тръгнем, освен от самите себе си. Фразата “Първо обичай себе си!” е била повтаряна хиляди пъти и звучи изтъркано, но тя остава първата задължителна стъпка по пътя ви към любовта. Какво се има предвид?

Да вярвате най-напред в собствената ви значимост, да отделяте на желанията и потребностите си вниманието, което искате и партньорът ви да им отделя. И ако смятате, че те не са важни, вие несъзнателно показвате на хората как да се отнасят с вас, защото те именно от вас искат да научат колко любов ви е необходима.

С поведението и стойката на тялото си вие им давате напътствия, сами определяте как да се държат с вас, какво да мислят за вас и какво да очакват от вас. И ако вие се възприемате така, сякаш не заслужавате особено внимание, най-вероятно и няма да го получите.

Поставете си високи цели и ако сте си важни сами за себе си, няма причина и за другите да не бъдете такива. Който търси много, много и намира.

2. Изборът

В любовните романи любовта е съдбовен въпрос, в песните тя е недостижима и трагична. И приятелките ще ви успокояват с думите “Спокойно, всичко ще се нареди!”, а на вас ще ви “бъркат в очите” бляскавите усмивки от плакатите, които ви уверяват, че до любовта може да ви отведе нова паста за зъби или шампоан за буйна коса. A Картър-Скот казва, че откриването на любовта зависи изключително от вас и от готовността ви да й се оставите.

Хората обикновено се оплакват от различни неща, като упорито настояват, че именно любовта е това, което им липсва. Но най-честата причина да се оплакват е страхът да не бъдат наранени.

И все пак никой не може да гарантира любовта, не е възможно да се върнат вложените емоции, ако нещата не се получат. От страха произлиза и друг проблем – поставянето на нереално високи очаквания.

Ако искате мъжът до вас да е готин като Джордж Клуни, смел като Джеймс Бонд, чаровен като Кларк Гейбъл и безобразно секси като Брад Пит – скрийте се в някое кино!

3. Градете мостове

Създаването на любовта е процес, в който “аз” и “ти” се превръщаме в “ние”. Първоначално, поради магическото привличане между вас и любимия, всеки е склонен под въздействието на забравата, която блокира всичко разумно, да повярва, че именно вашата е тази специална и различна двойка, която може да прескочи стъпките на развитието и съграждането на интимността.

От първоначалното привличане, през фазата на опознаването и преценяването на съвместимостта ви, се стига до стъпката, в която усещате, че можете смело да се отворите към другия човек. Тази новоизградена близост може да ви изглежда лесно уязвима, но усещането да си истински обичан, си заслужава риска.

4. Във връзката си вие ставате по-добър човек

Всеки си има недостатъци, качества, знания и умения, които го правят единствен и неповторим. Но когато в света ви навлезе един нов, различен и интересен човек, тогава и вашият свят може да придобие от тези качества. Така се разширява кръгозорът ви.

С любовта печелите и нови хобита и занимания, защото се учите от знанията на любимия. Друг бонус е безусловната подкрепа, която той може да ви окаже. Всеки страх и трудност лесно се преодоляват, когато има кой да ви държи за ръка. Със съвместни усилия можете да прекрачите ограниченията и да откриете нови вълнуващи места.

И най-важните уроци на живота се научават толкова лесно чрез любовта – споделяне, търпение, благодарност, приемане и прощаване.

Най-трудно е да се научиш да споделяш мислите си, защото те могат да бъдат подложени на критика и осъждане. Затова безусловното приемане е един от най-скъпоценните подаръци, които любовта може да ни предложи.

5. Разговорът

Общуването стои в основата на привързаността. Затова мостове можете да градите само с открита и искрена размяна на мисли и чувства. Емоционалната връзка се развива в споделянето и във всеки разговор вие избирате колко да “открехнете вратата”, за да може любимият ви да надзърне във вашия свят. Като пазите тайни и като отказвате да споделяте мисли и чувства, вие поставяте преграда, която ще ви отдалечи един от друг.

Нищо не причинява толкова много страдание, колкото физическата близост и емоционалната отдалеченост от партньора. Понякога от страх от отхвърляне и критика избягваме ясното и искрено общуване и именно за това цел на откритото общуване е създаването на обстановка на близост и разбирателство, в която проблемът или притеснението ще бъдат изслушвани без критики и нападки.

Не си мислете, че можете да решите проблемите на общуването като предпоставяте, че партньорът ви знае как се чувствате или че вие схващате неговите неизречени проблеми. Безброй много всекидневни ситуации потвърждават, че да четеш между редовете не е най-адекватният начин да отгатнеш нечии мисли. А и мъжът ви най-вероятно сам няма да се досети колко много ви дразни с това, че си хвърля мръсните чорапи из цялата къща.

6. Като правите компромис ставате по-разумна

Неприемливо е да обиждате половинката си само, за да се окаже, че сте права! Няма двама еднакви човека на света, и дори ако ви изглежда, че сте като “тенджера и похлупак”, ще трябва да се сблъскате с някои различия. Те не са необходимо зло, а правят връзката ви по-интересна, ако не им позволявате да ви разделят.

Много привърженици на теорията за “нешлифования диамант” вярват, че е възможно партньорът да бъде моделиран, но че единственият верен начин да се отнасят към някого, който е различен от вас в дадено отношение, е да го оставите да бъде такъв, какъвто е. Избрала сте си го с всичките му недостатъци, качества, потребности и желания и най-доброто, което можете да направите, е да го приемете такъв!

Разликата между неразбирателствата и караниците се състои в това, че в караниците единият или двамата искат да излязат прави, но в този случай победата от едната страна е на цената на загубата от другата. Винаги ще бъдете окопани във военни ровове, ако в размириците ви не пристъпвате с желанието за решаване на проблема, за да бъдат и двете страни удовлетворени. Победата не винаги е толкова сладка, колкото ви изглежда!

7. Със съвместни усилия до успешната връзка

Единственият начин връзката ви да устои в кризисните ситуации е да подхождате към проблемите с нагласата “заедно сме по-силни.” Ако действате като екип в решаването на проблемите, тогава имате възможността заедно да се насладите на победата и да използвате промяната като стъпка напред в развитието на отношенията ви. Но за съвместното развитие е необходима и гъвкавост!

Изберете ли си отдалечеността, тогава всеки се скрива в своята “дупка” и проектът “ние” изчезва. Паниката от типа “аз не мога” или егоизмът, когато всеки го е грижа само за себе си, ще отправи към другия послания за неувереност и недоверие, които е трудно да бъдат игнорирани.

8. Запазете вълшебството

“Къде изчезна магията?” – това е най-често срещаният въпрос в дългите връзки. Първоначалното увлечение и влюбването сякаш са изгубили блясъка си, а рутината постепенно прониква като плевел във вашата връзка. Любовта, разбира се, не е изчезнала, тя само се е “укротила”. Най-лесният начин да прекъснете рутината е да направите нещо спонтанно, понеже именно спонтанността и забавлението правят връзката вълнуваща и динамична.

Направете заедно нещо, което никога преди не сте правили, често и лошите сценарии накрая се превръщат в извор на шеги и смях. Смехът също така поддържа блясъка на вашата магия, има наистина нещо много специално в моментите, в които се смеете заедно.

Онази детска искрена привързаност извира чрез смеха и винаги може да ви освежи. Също така спомените от началото на връзката ви, миговете и дните, които бележат вашата съвместна приказка, трябва да заемат специално място в съкровищницата ви от ритуали. Може би не можете да върнете това време назад, но спомените винаги ще могат да ви върнат в моментите на особено привързаност. Много хора, за жалост, захвърлят връзката си, когато тя изгуби началният си блясък, а само с малко усилия, любовта би могла да ви изненада отново.

9. Важни са малките стъпки

За да се развива връзката ви, трябва да й посветите много внимание, труд и време. Мнозина погрешно се водят от мисълта, че най-трудното нещо е любовта да бъде открита и създадена и че когато го постигнат, могат да си почиват и да не полагат усилия. Но “да бъдеш на линия” се оказва ключът, понеже така в другия възниква усещането, че е обичан и ценен. Може би си мислите, че вашият партньор знае колко ви е важен, но е необходимо по-често да му показвате колко е специален за вас.

Вниманието се показва с малките неща и именно те са най-важните . Да го изслушвате, когато е тъжен, да го хванете за ръка, да го прегърнете… Всичко това са примери, които илюстрират разликата между успешната и обикновената връзка.

И както Картър-Скот напомня, когато споделяте с някого желанията си, вие ги удовлетворявате, а когато споделяте притесненията – ги смекчавате. Усмивката на лицето на любимия означава еднакво много за вас и за него. В това се състои особеното очарование на изпълняването на малките прищевки – не знаете кой повече се радва.

10. А когато се влюбите…

Когато сме изцяло обзети от вълшебното въздействие на любовта, ни се струва, че не сме способни да мислим с главата си. Е, способни сме, но само за едно – за него! Усмивката не слиза от лицето ни и имаме усещането за лекота, всички проблеми изведнъж изчезват.

Може да се каже, че любовта въздейства като афродизиак, който ни примамва в света на мечтите, а там се намира и нашият избраник – съвършен! Най-лесно е да прецените партньора именно, когато сте напълно заета с него – всичко което прави е просто страхотно.

Това състояние на временна амнезия постепенно идва към края си и тогава можете да се обърнете към тези десет правила. Бъдете спокойна, защото пътят сам ще ви води, а любовта е първата и последната му спирка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *