Здраве

Какво предизвика появата на ечемик?

Освен че е неприятен като усещане, той се отразява зле и на външния ни вид. Добрата новина е, че минава бързо и се лекува в домашни условия.

Той е знак, че имуннатата ви система е слаба. Обикновено подсказва, че ще се появи, с леко подуване на ръба на окото и зачервяване. Възможно е да има и сърбеж.

Подутината расте в течение на няколко дни, после в центъра й се образува гнойно връхче.

Ако процесът протича без усложнения, след няколко дни ечемикът ще изчезне от самосебе си.

Усложненията се проявяват под формата на нов ечемик, който се появява близо до първия или на другото око.

В тези случаи възпалителният процес често протича с главоболие, повишена температура, възпалени лимфни възли. Ако ечемикът не изчезне, а продължи да расте, потърсе лекарска помощ. Има случаи на редки ракови заболявания, които първоначално приличат на обикновен ечемик. Отстраняват се само оперативно, след това се прави изследване дали са доброкачествени или не, за да се предпише съответното лечение.

Обикновено се смята, че ечемикът е в резултат от преохлаждане на организма.

Но в действителност заболяването се причинява от бакетриална инфекция. За щастие – не е заразно.

Ще го избегнете, ако спазвате определени правила, свързани на първо място с хигиената: ползвайте само своя лична козметика, редовно почиствайте четките и апликаторите за нанасяне на грим, мийте по-често ръцетете си и внимавайте да не пипате очи, докато пътувате с градския транспорт или сте отишли на преглед в поликлиниката.

Профилактика. Ако често имате ечемик, това означава, че организмът изпитва липса на витамини от група В. Постарайте се да му ги осигурите.

Консумирайте храна, богата на витамини А, С и В, по-често излизайте на чист въздух.

Лечение. Още при първите симптоми дезинфекцирайте мястото.

Някои народни лечители препоръчват лесна рецепта с алое. Едно листо със среден размер се нарязва, залива се с чаша гореща вода и се оставя за 6-8 часа. После се прецежда, а с настойката се правят компреси на засегнатото място – 3-4 пъти на ден за около минута.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *