Дестинации & Дегустации

В Земята на усмивките или добре дошли в Тайланд

Наричат така Тайланд. Едно райско място, което предлага на своите гости природни красоти, историческо наследство. Неповторима смес от традиции и модерност.

 Изкуство от природата

Карстовите кули в залива Панг Нга са част от Морския национален парк „Ао Панг Нга”. Преди 130 млн. години континенталните плочи са се разместили и над повърхността на океана се е издигнал огромен скален риф. Най-изумително нещо тук обаче са пещерите. Особено онези, които през годините са се срутили и сега светлината струи през дупките, създавайки фантастични декори. Достъпът до тях е само по вода. Наемете каяк. В пещерите гнездят и колинии от бързолети, чийто гнезда са скъп деликатес в местните ресторанти.

Пътят към нирвана

Има няколко неща, които всеки, посетил Тайланд, трябва да опита и изпита. Едно от тях е медитацията. Препоръчваме ви манастира „Суан Мок”. Килиите му са разположени в гориста местност, предлагаща спокойствие и усамотение. Ако сте начинаещи, можете да разчитате на инструкторска помощ.

Живот в тропиците

Жега, влага, непроходима буйна растителност. Това е първото нещо, когато чуем думата „тропици”. Националният парк „Кхао сок” е мястото, което предлага най-доброто от тропическата природа. Гъсти гори, скрити водопади, среща със слонове, мечки, маймуни, диви крави. Тук ще срещнете и едно от най-редките растения в света – дивият лотос. Цветовете му достигат 80 см в диаметър. Най-голямата забележителност обаче е изкуствено създаденото езеро Чиео Лан.

Посвещение на Буда

Будизмът в Тайланд е не просто религия, а начин на мислене, на отношение към света. Всеки местен прекарва известно време от живота си в манастир. За да усвои принципите на тази философия. Обикновено това се случва в детска възраст – между 7 и 14 години. Някои се посвещават на религията, ставайки монаси. Една от най-зрелищните церемонии по приемане на младите момчета в манастир е в градчето Мае Хонг Сон. Фестивалът продължава няколко дни, а най-интересни за туристите са пъстрите улични процесии.

Обяд на улицата

Едно от най-зебележителните неща в Тайланд е хапването на улицата. По тротоарите ще видите безброй подвижни кухни. Те предлагат топли ястия, приготвени на място – супи, аламинути, сладкиши. Има и столчета с масички, на които можете да седнете и да опитате специалитетите. Сякаш цял Тайланд представлява огромна закусвалня. Не пропускайте да се спрете и на сергиите, от които можете да си вземете плодове, екзотични вкусотии, пържени насекоми. Непременно опитайте ям кунг – солено-сладка, кисело-люта супичка. Основна съставка в нея са скаридите, но ще усетите аромата на лимонена трева, лайм и дори кориандър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *